Átalakult BV-rendszer: nem az a kérdés, hogy ki megy be, inkább, hogy ki jön ki a börtönből… / Ügyvéd Podcast #114

Börtönország lettünk, élen járunk az egy főre jutó börtönlakók számát tekintve. Ennek kialakulásának történetéről, költségeiről, az átalakult büntetésvégrehajtási rendszer előnyeiről, hátrányairól és az esetleges alternatívákról beszélgetett Kadlót Erzsébet Lévay Miklóssal.

HÁZIGAZDA

Kadlót Erzsébet

Az ELTE-n diplomázott 1984-ben. Ezután a PKKB-n fogalmazó, 1986-ban bírói-ügyészi szakvizsgát tett, majd 2001-ig bíró. 2001-2013 között az Alkotmánybíróság főtanácsadója. 2013-tól ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja. A Jogi Szakvizsga Bizottság cenzora, a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára.
Díjai: Vámbéry Rusztem Emlékérem, Kiváló Ügyvéd Munkáért díj, Deák Ferenc-díj

VENDÉG

Lévay Miklós

Egyetemi tanár, nemzetközileg ismert kriminológus, volt alkotmánybíró. Az ELTE jogi karán végzett, majd bírói-ügyészi szakvizsgát tett. 1981-től a Miskolci Egyetem Jogtudományi Karán főállású oktatóként, a Bűnügyi Tudományok Intézetének igazgatójaként dolgozott, majd a Kar dékánja lett. 2004-2019 között az ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszékének tanszékvezetője, 2006-2007 között az ELTE rektorhelyettese. Nevéhez fűződik a kriminológia mesterképzés magyarországi megalapítása. Jelenleg az ELTE ÁJK teljes állású és a Széchenyi István Egyetem Jogi Karának részfoglalkozású egyetemi tanára és az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottsága Büntetés-végrehajtási Albizottságának elnöke.