Pénzkérdés az „igazság”? Anomáliák a szakértői bizonyításban / Ügyvéd Podcast #119

A mai jogszabályok nem könnyítik meg a szakértői folyamatokat. Büntetőjogban egy szakértőtől várják a megoldást. Anyagiak döntik el, hogy kinek lesz nagyobb esélye védekeznie, szakértőt igénybe venni. A magánszakértő csak elfogult szakértő lehet? Pedig a szakértői törvény előírja, hogy bárki kéri fel, ugyanolyan szakértői véleményt kell megfogalmaznia… Dr. Kadlót Erzsébet Dr. Nogel Mónikával beszélgetett a fenti kérdésekről.

HÁZIGAZDA

Kadlót Erzsébet

Az ELTE-n diplomázott 1984-ben. Ezután a PKKB-n fogalmazó, 1986-ban bírói-ügyészi szakvizsgát tett, majd 2001-ig bíró. 2001-2013 között az Alkotmánybíróság főtanácsadója. 2013-tól ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja. A Jogi Szakvizsga Bizottság cenzora, a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára.
Díjai: Vámbéry Rusztem Emlékérem, Kiváló Ügyvéd Munkáért díj, Deák Ferenc-díj

VENDÉG

Nogel Mónika

A győri Széchenyi István Egyetemen végzett, majd Pécsett PhD fokozatot szerzett a szakértői bizonyítás kérdésében. A közelmúltban egészségtudományból habilitált. 2017-óta vesz részt az igazságügyi szakértőjelöltek oktatásában a Magyar Szakértői Kamara megbízott oktatójaként. Emellett oktat az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáján. Főállásban a győri Széchenyi István Egyetem jogi karának egyetemi docense. Emellett egy, a londoni székhelyű Royal Anthropological Institute munkacsoportjának vezetője. Közleményei közül kiemelést érdemel a ORAC gondozásában 2020-ban megjelent ,,A szakértői bizonyítás aktuális
kérdései” című monográfia.